Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp (verplicht)

    Je berichtje (verplicht)

    HG stopt niet na de bevalling

    Een opmerking die veel vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid of Hyperemesis Gravidarum (HG) te horen krijgen.

    HG houdt vaak niet op nadat je bevallen bent. Van een normale zwangerschap moet je al een maand of negen herstellen (de negen maanden op en negen maanden af regel). Maar dat is gemiddeld genomen en de ene vrouw is na drie maanden alweer de oude terwijl de andere vrouw daar een jaar over doet. Bij vrouwen met een HG zwangerschap is het helemaal een aanslag op het lichaam geweest. Sommigen zullen op lange termijn blijvende problemen hebben, soms met moeilijk te duiden klachten rondom het immuunsysteem of maag- en darmklachten. En in sommige gevallen kan het ook jaren duren als de HG tot aan de bevalling heeft aangehouden. En sommigen herstellen helemaal niet meer. In de meeste gevallen stopt de misselijkheid en/of overgeven wel meteen na de bevalling, maar ook daarop bestaan uitzonderingen. Sommige vrouwen zijn elke maand weer misselijk tijdens hun cyclus.

    Vooral vrouwen die last hebben gehad van misselijkheid en/of braken tot laat in de zwangerschap, merken dat het maanden duurt voordat ze hun energie terugkrijgen en hun voedingsreserves herstellen. Voedselaversies kunnen aanhouden en het kan maanden of zelfs jaren duren om deze te overwinnen.
    Neem nou als voorbeeld dat je een grote buikoperatie gaat krijgen. Als je deze achter de rug hebt dan verwacht men – althans verwachten is een groot woord maar men gaat er van uit dat je de eerste 6 weken niets doet. Je moet veel rusten en je mag niet tillen. Je moet rekening houden met wat je aan conditie hebt ingeleverd en je moet dit ook weer rustig opbouwen. Niemand die er dan gek van staat te kijken als je het rustig aan doet en dan wellicht maanden “uit de running bent”.

    Maar als je te maken hebt of hebt gehad met HG en je hebt te maken gehad met gewichtsverlies, uitdrogingsverschijnselen, conditieverlies en spierverzwakking, dan sta je gelijk al 10-0 achter. En dan wordt er ook nog vaak gezegd: je bent toch weer beter nu, dus je kan toch weer gewoon alles doen? Na een grote buikoperatie zou je ook geen newborn baby ‘mogen’ verzorgen. Dat is veel te veel voor je lijf op dat moment. Waarom wordt dat dan wel verwacht na een heel fysiek en mentaal intensieve HG zwangerschap? Nee, dat is niet realistisch. Ook dat heeft tijd nodig om te herstellen en als je die tijd niet neemt/krijgt, dan blijven klachten aanwezig en gaan misschien zelfs helemaal niet meer over. Dus: nee je bent niet meteen alles vergeten na die bevalling. Je body en mind zorgen er wel voor dat je het nog niet KUNT vergeten.

    Wist je dat wij ook een bundel na HG hebben uitgebracht? Deze is gratis te downloaden Digitale Download – HGAD 2024 – bundel na HG . En uiteraard ben je na jouw HG zwangerschap welkom in onze besloten praatgroep voor lotgenotencontact.

    Back To Top