Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp (verplicht)

    Je berichtje (verplicht)

    Consequenties van hyperemesis gravidarum voor het kind: een literatuuronderzoek

    Auteurs: Marjolein Veenendaal, Annet van Abeelen, Rebecca Painter, Joris van der Post, Tessa Roseboom, AMC Amsterdam, BJOG 2011

    Samenvatting: Literatuuronderzoek naar HG laat zien dat er helaas nog weinig bekend is over HG en de gevolgen voor het (ongeboren) kind. Toekomstig onderzoek kan hier wellicht verandering in brengen.

    Zwangerschapsmisselijkheid is een van de meest voorkomende kwalen tijdens de zwangerschap. Een klein deel van de zwangere vrouwen heeft last van een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven: hyperemesis gravidarum (HG). Er is nog relatief weinig bekend over hyperemesis gravidarum (HG) en of het gevolgen heeft voor de gezondheid van het ongeboren kind. Daarom hebben wij een literatuurstudie gedaan om alles wat bekend is over de korte en lange termijn gevolgen van HG voor het kind samen te vatten.

    Wij vonden 24 studies die de gevolgen van HG voor de kinderen beschreven. Samengevat blijkt dat vrouwen die last hebben van HG tijdens de zwangerschap vaker zwanger zijn van een meisje. Ze krijgen vaker een baby die te klein is voor de zwangerschapsduur en ze bevallen vaker te vroeg. Er werd geen effect van HG gevonden op zuigelingensterfte bij de bevalling, Apgar scores of aangeboren afwijkingen. Er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar de effecten op de lange termijn. Behalve een kleine studie, die beschrijft dat moeders van mannen die voor hun 40ste zaadbalkanker kregen vaker HG hadden dan moeders van controle mannen, is er niets bekend over de lange termijn gevolgen van HG voor de kinderen.

    Bij ons literatuuronderzoek vonden wij aanwijzingen dat er korte termijn gevolgen zijn van HG voor de baby’s. Wij konden echter geen rekening houden met andere kenmerken dan HG zoals gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Het lijkt er namelijk op dat de nadelige gevolgen, zoals vroeggeboorte en laag geboortegewicht voornamelijk voorkomen bij vrouwen die niets of heel weinig aankomen tijdens de zwangerschap. Dit zou erop kunnen wijzen dat niet HG, maar onvoldoende gewichtstoename de oorzaak is van de nadelige gevolgen. Dit benadrukt het belang van voldoende gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of HG ook lange termijn gevolgen heeft voor de kinderen die na een HG zwangerschap worden geboren. Binnenkort start een pilot-onderzoek naar sonde-voeding bij de behandeling van HG, waarin niet alleen naar de zwangere vrouw, maar ook naar de gezondheid van haar kind zal worden gekeken.

    Referentie:
    Consequences of hyperemesis gravidarum for offspring: a systematic review and meta-analysis – BJOG 2011 oktober – Veenendaal MV, van Abeelen AF, Painter RC, van der Post JA, Roseboom TJ – Department of Clinical Epidemiology, Biostatistics and Bioinformatics, Academic Medical Centre, University of Amsterdam, Amsterdam, the Netherlands. m.v.veenendaal@amc.uva.nl

    fotocredit (foto bijgesneden): Dr Farouk Flickr

    Back To Top