Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp (verplicht)

    Je berichtje (verplicht)

    Geboorteland van invloed op kans HG

    Samenvatting: Vrouwen die geboren zijn in India en Sri Lanka en wonen en zwanger zijn in Noorwegen blijken een ruim 3 keer grotere kans te hebben om HG te krijgen in hun zwangerschap.

    Je zou denken dat de kans om hyperemesis gravidarum (HG) te krijgen in je zwangerschap voor iedereen ongeveer gelijk is, toch is dit niet zo. Uit Noors onderzoek door Ase Vikanes van het Noorse Insituut van Publieke Gezondheid blijkt dat je geboorteland van invloed is op de kans om HG te krijgen. Dit onderzoek is 1 van de grootste onderzoeken naar HG en ook de kwaliteit van de data is getest, de onderzoekster is dan ook zeker van haar bevindingen.

    Vikanes verzamelde data die het Medisch Geboorte Register in Noorwegen bijhield van zwangerschappen van Noorse vrouwen in de afgelopen 40 jaar. Dit instituut registreert gegevens over de zwangerschap en eventuele zwangerschapscomplicaties. Uit deze gegevens bleek dat er onder 900.074 zwangerschappen 8.300 zwangerschappen met HG waren. Dit is een percentage van 0,89%. Om verder te kijken naar de invloed van het geboorteland en andere kenmerken, werden ook de gegevens van het Statistisch Instituut in Noorwegen bekeken. Door het unieke identificatie-nummer van de vrouwen konden de gegevens gelinkt worden.

    Bij moeders die in India en Sri Lanka geboren waren, kwam HG het vaakst voor, gevolgd door moeders die in Afrika (behalve Noord Afrika) en Pakistan geboren waren (3,2%, 3,1% en 2,1% respectievelijk). Bij vrouwen die in Noorwegen zelf, Noord Amerika en West Europa geboren waren, kwam HG het minst vaak voor (0,9%, 0,9% en 0,8% respectievelijk). Bij vrouwen die in India en Sri Lanka geboren waren en in Noorwegen woonden was er dus een ruim 3 keer grotere kans om HG te krijgen in de zwangerschap dan bij etnisch Noorse vrouwen. Er is gepoogd om dit verschil te verklaren, maar dit is helaas niet helemaal gelukt. Het verschil kan in elk geval niet verklaard worden door andere verschillen in socio-demografische kenmerken (burgerlijke staat, opleiding etc), verschillen in dieet of een historie van infecties.

    Naast het geboorteland vond Vikanes ook bewijzen dat de leeftijd van de zwangere vrouw (20 tot 24 jaar oud), de burgerlijke staat (getrouwd), het geslacht van het kindje (meisjes) en het aantal kindjes (meer dan 1) van invloed zijn op de kans om HG te ontwikkelen. Ook hier is niet bekend waarom juist deze groepen meer kans hebben om HG te krijgen in de zwangerschap.

    Referentie:
    Vikanes A, Grjibovski AM, Vangen S and Magnus P. (2008) Variations in prevalence of hyperemesis gravidarum by country of birth: A study of 900, 074 pregnancies in Norway 1967-2005. Scandinavian Journal of Public Health 36: 135-142

    Bron: Noors Instituut van Publieke Gezondheid geraadpleegd op 11-04-2010

    Back To Top