Skip to content

Stichting ZEHG

Groot Zuideveld 152

4271 CD Dussen

RSIN: 853225345

KvK: 58889914

Rekeningnummer: NL98RABO0138707030

Heb je vragen of wil je contact met ons? Stuur en berichtje via het contactformulier hiernaast.

LET OP!

Ben je journalist/redacteur en wil je in contact komen met ons? Stuur dan een email naar media@zehg.nl

    Hoe heet je? (verplicht)

    Je e-mail (verplicht)

    Onderwerp (verplicht)

    Je berichtje (verplicht)

    Een zwangerschap met HG is zwaar, niet alleen voor de vrouw in kwestie maar ook voor haar partner en familie. Het is moeilijk voor te stellen hoe iemand met HG zich moet voelen. Je kunt het een beetje vergelijken met de klachten van een voedselvergiftiging of een stevige griep, maar dan enkele weken tot maanden.

    Als partner zie je je vrouw/vriendin steeds zwakker worden. Je ziet haar worstelen met voeding, maar ook met de nare gevoelens die bij HG komen kijken. Schuldgevoel, angst, verdriet en boosheid komen veel voor bij HG en zijn normale gevoelens. Het kan zijn dat je vrouw/vriendin uit pure wanhoop aangeeft de zwangerschap niet meer aan te kunnen en zelfs de zwangerschap wil beëindigen. Ook deze gevoelens komen veel voor bij een zwangerschap met HG. Het is belangrijk dat je hier samen veel over praat, probeer uit te vinden waar de gedachten van je vrouw/vriendin naartoe gaan en probeer haar te begrijpen. Schakel eventueel hulp in van een psycholoog of maatschappelijk werker, je hoeft je hier niet voor te schamen! Probeer zoveel mogelijk positief te blijven. Praat ook met anderen, zodat je zelf ook je verhaal kwijt kunt, het is niet makkelijk om zo lang zo intensief voor iemand te moeten zorgen.

    Ook in praktische zaken zie je de gevolgen van HG. Veel vrouwen met HG zijn bijvoorbeeld overgevoelig voor geuren en enkelen kunnen hun partner niet in de buurt verdragen, dit is vooral vervelend bij het slapen gaan. Probeer dit niet als een afwijzing te zien, maar als een symptoom van de HG. Je vrouw/vriendin heeft hoe dan ook je steun hard nodig.

    Hieronder geven we nog enkele tips voor partners.

    Overweeg zorgverlof aan te vragen bij je werkgever, je hebt hier recht op als je langdurig moet zorgen voor een ziek familielid.

    Er zijn twee varianten:

    1. kortdurend zorgverlof
    2. langdurend zorgverlof.

    Via de website van Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie wat voor jou van toepassing is: Zorgverlof aanvragen

    • Vraag hulp in de omgeving. Mensen willen vaak wel helpen maar weten niet hoe. Wat kleine taakjes in huis overnemen, of een boodschap mee laten brengen kan al veel schelen.
    • Vraag aan je vrouw/vriendin waar zij behoefte aan heeft, welke hulp ze van je nodig heeft, waar ze graag over wil praten, etc.
    • Geef een seintje als je gaat koken, zo kan je vrouw/vriendin zich even terugtrekken om reactie op kooklucht te voorkomen. Is de overgevoeligheid voor geuren extreem, overweeg dan kant-en-klare magnetronmaaltijden, deze geven beduidend minder geur af.
    • Maak klaar waar je vrouw/vriendin op dat moment trek in heeft, ook al bestaat de kans dat ze niet meer wil als het klaar is. Neem het haar niet kwalijk, ze kan zich binnen enkele ogenblikken veel beter of slechter voelen. Voel je ook niet schuldig als hetgeen je net voor haar hebt klaargemaakt met dezelfde snelheid weer naar buiten komt. Dit komt niet doordat jij iets verkeerd hebt gedaan, maar omdat de HG opspeelt. Soms ziet de vrouw dat zelf ook niet aankomen.
    • Ga zoveel mogelijk leuke dingen doen als je vrouw/vriendin een opleving heeft. Het zal misschien maar kort zijn, maar het werkt toch verfrissend. Even een kleinigheid voor de baby aanschaffen, of een korte wandeling.
    • Als je vrouw/vriendin in het ziekenhuis ligt, neem dan af en toe wat kleins mee voor haar en/of voor de baby. Dat kan haar wat houvast geven op momenten dat ze alleen is. Vraag ook aan familie en vrienden of ze misschien af en toe een kaartje kunnen sturen, het idee dat mensen met je meeleven is erg prettig als je zo ziek bent.
    • Zorg dat je af en toe ook wat leuks voor jezelf kunt doen, bijvoorbeeld sporten of naar een vriend gaan. Voel je hier niet schuldig over. Je hebt dit nodig om nieuwe energie te verkrijgen zodat je er weer voor haar kunt zijn.
    • Lees je in over HG. Als het gaat om contact met zorgverleners (gynaecologen, verloskundigen, huisartsen) zul je vaak zelf het woord moeten doen. Je vrouw/vriendin is hier soms niet meer goed toe in staat en kan door uitdrogingsverschijnselen soms zelf niet meer in de gaten hebben hoe ernstig haar symptomen zijn. Als je het gevoel hebt dat dit speelt, aarzel dan niet en neem contact op met jullie zorgverlener, ook als het midden in de nacht is!

    Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere partners van HG-dames? Dan kun je ook terecht in onze praatgroep speciaal voor de partners van HG-dames.

    Back To Top